Påskenøttene: 8. april

Velkommen tilbake til påskenøttene! Vi håper du har tatt med deg nøtteknekkeren din og er klar for nye utfordringer.

påskenøtt1

Dagens reise begynner i atmosfæren! Svevende langt her oppe ser vi plutselig at to luftmasser med ulik temperatur og luftfuktighet møtes. Men hva er det som skjer? Den varme luften sklir inn over den kalde luften!? Hva i all verden kalles denne fenomenet? 9 bokstaver.

Oppe i atmosfæren ser vi at co2-partiklene i lufta reflekterer tilbake varmestråling fra jorda og bidrar til at jorda blir varmere. Uffda. For å unngå for store klimatiske konsekvenser på jorda kan det se ut til at en endring er nødvendig. Hva kan vi kalle endringen fra fossilt til fornybart? 16 bokstaver.

Så høyt oppe som vi er nå, så kan vi se helt til den lille byen Llandaff ved Cardiff i Wales. Vent litt… var de ikke en forfatter som ble født her? En forfatter vi ofte tror er norsk? Eller var han norsk? Ja, han hadde visst en far fra Sarpsborg og en mor fra Oslo. Men så vokste han altså opp i Storbrittannia, og vi forbinder ham med hekser og Johnny Depp. Hva het han igjen? 5+4 bokstaver.

Nå er det på tide å lande! Vi sikter oss inn mot en storby ved et elveutløp. Selv om byen har gjennomgått en kraftig forskjønning, tenker mange likevel på Paradise hotel-deltakere, råning og kebab når de tenker på denne byen. Det er rart dette med stedsidentitet, det kan henge i ganske lenge. Dette var tidligere en drabantby, og det er kanskje derfra det litt sketchy imaget kommer fra. Men nå er byen skikkelig fin, altså. De har ganske OK øl også (men ikke like god som Hansa, såklart). Hvor er vi? 7 bokstaver.

Denne nærheten til elver minner oss på historien vi ble lært i geo112/113: Om da Fritjof Nansen var ute på seilas med Fram 2. Nansen så et isfjell som drev i en annen retning enn vindretningen. Nansen trodde det kunne ha noe med jordrotasjonen å gjøre, men Nansen ville ikke forske – han ville seile! Så han ga oppgaven videre til sin tjommi Vilhelm Bjerknes. Bjerknes ville heller ikke forske på dette, så han ga den videre til en av sine unge studenter.  Det angrer han kanskje på i dag, når han ser hva studenten hans fant ut: at jordrotasjonen gjorde at størstedelen av vannet ble fraktet i en 90 graders vinkel vekk fra havstrømmene. Dette er også en teori som gjelder i atmosfæren. Heldigvis fikk studenten creds for sitt arbeid, og teorien er oppkalt etter ham. Hva het studenten (etternavn)? 5 bokstaver!

Etter all denne reisinga og tenkinga er vi slitne, og trenger noen pils. Plutselig blir klokka 2 og alle utestedene stenger. Men til tross for at denne byen ikke bare består av Paradise-deltakere, er det lett å finne fenomenet vi skal fram til. Det er også et kjent fenomen i Bergen, gjerne med mange geografer som samles etter byens stengetid for å drikke opp restene fra vorspielet snakke om geografiske tenkere og teorier. Hva kalles fenomenet? 9 bokstaver!

8apr

Hver dag vil påskenøttene lede deg fram til et ord, og etter 10 dager skal du da sitte igjen med en setning bestående av 10 ord. Dette er vinnersetningen! 

Når du tror du vet vinnersetningen, send den inn til: mwa015@student-uib.no. Da er du med i trekningen om et fantastisk påskeegg, fylt til randen av alt godt du kan tenke deg!

Lykke til med nøtteknekkinga!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s