Episode 23: Institutt for geografi?

Det er midt på natta, og Doktor GeoWho har endelig lagt seg til å sove etter en lang dag i the Peak District sammen med Gill. Hjernen hans surrer og går mens han sover. Det er en tanke der, rett utenfor bevisstheten, som han ikke helt klarer å få fatt i.

Plutselig setter han seg opp i senga. “Gill er professor i samfunnsgeografi! Professor! Det vil si at hun må ha et institutt! Og et fagfelt! Hva har skjedd nå?! Og har UiB dette fagfeltet og et institutt?! Dette må jeg undersøke!”

I nattøyet setter han seg ned og drar ut ei bok om UiBs historie fra hylla. “Hmmm….” sier han for seg selv. “UiB ble formelt opprettet i 1946, men røttene strekker seg tilbake til Universitetsmuseet ble åpnet i 1925. Ingen geografi, nei.. Hm. Men jeg har jo studert geografi i Bergen.. Hvordan kan det ha seg?”

Men med ett går det et lys opp for Knut der han sitter i tidsmaskinen sin. Han må rett og slett grunnlegge geografi i Bergen så han kan begynne å studere det, siden han faktisk allerede har studert det selv om det enda ikke eksisterer. Han får litt hodepine av tanken. Men så innser han at selv om han har reist fram og tilbake i tid og rom i 23 dager, så aner han jo egentlig ikke hvordan geografien har utviklet seg. “Bedre å få noen andre til å grunnlegge faget,” tenker han. “Og jo tidligere, jo bedre. Jeg reiser til 1946!”

Han knytter slåbroken tettere rundt seg og løper bort til veggen med spaker og knapper på. Der, helt på kanten av veggen med knapper er det en liten brun knapp med to symboler på. Han gjenkjenner det ene som UiBs logo, men han kjenner ikke det andre. “Jeg vedder på at denne knappen har noe med universitetet å gjøre!” sier han høyt til seg selv. Han trykker på knappen, og tidsmaskinen hoster litt før den suser av sted.

Knut trår ut av maskinen på Muséplass. Han stopper en gutt som ser ut som en student. “Du, universitetet, hvor ligger det?” Gutten ser forvirret på han. “Universitetet? Vi har da ikke noe universitet?”

“Men driver de ikke og arbeider med å grunnlegge et universitet?” spør Knut.

“Tja.. de holder nå på med noen akademiske greier i det bygget rett bak oss her. Kanskje du kan spørre der?”

Knut går målrettet inn i bygget vis-à-vis museet og henvender seg i resepsjonen. “Hei, jeg er Doktor GeoWho. Hvem må jeg snakke med for å foreslå opprettelsen av et institutt?”

“Hei, doktor,” svarer dama i skranken. “Jeg skal vise vei.”

Knut følger velvillig etter. Han blir vist inn på et kontor og satt ned foran en gruppe eldre menn.

“Hei,” sier Knut.
“Hei,” svarer mennene.
“Driver dere med sånne akademiske greier?”
“Det stemmer.”
“Kan jeg komme med et forslag?” spør Knut forsiktig.
“Det kan du,” svarer mennene.

“Har dere hørt om geografi?” Mennene ser litt forvirrede ut. Knut forklarer.

“Geografi er liksom samspillet mellom natur og samfunn. Det handler om å lage kart over steder og fenomener, og om identitet og stedsfølelse, om evolusjonsteori og geologi, havstrømmer og produksjonssystemer og global oppvarming og kapitalisme!”

Mennene ser på hverandre. “Kapitalisme? Mener du økonomi og handel?”

Knut tenker seg om. “Ja, man må da vel kunne kartlegge økonomi! Og så kan man kanskje tegne kart over avstander mellom markeder, eller hvor varer selger, eller studere menneskers økonomiske handlinger og sånn. Det går da an!”

Mennene ser på hverandre igjen. De ber Knut gå ut av rommet. Etter noen øyeblikk henter de ham inn igjen.

“Vi vil gjerne opprette et institutt for økonomisk geografi når vi nå åpner Norges Handelshøyskole om noen måneder,” sier den ene mannen.

“Norges Handelshøyskole?!” tenker Knut, «Ånei! HVA HAR JEG GJORT NÅ?»

dr.geowho

Følg med i morgen for avslutningen på Doktor GeoWhos reise!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s