Doktor GeoWho 21: den med Doreen

De siste 3 ukene hadde gitt Knut mer enn han kunne drømme om å oppleve på Dragefjell. Litt sliten, som i all hovedsak skyldes gårsdagens julabord, følte han seg ikke ferdig med reisen sin, det var fremdeles noe som manglet. Han ville møte fler! Tørst på ny kunnskap var han klar for en ny tur i maskinen, han fikk en følelse av at denne gangen kom det til å bli en annerledes tur.

Ut av maskinen kom Knut og rundt seg var det folksomt, det var mørkt, nokså trangt, og musikken var høy. Stemningen var likevel upåklagelig god. Han var på nattklubb. Han var i London. Han var usikker på om han ønsket å feste så veldig mye mer nå, han var i tillegg litt usikker på hvilket årstall han befant seg i. Men han følte han seg veldig hjemme og kjente seg igjen i denne tiden. Hva skulle han på nattklubb nå? Det var faktisk ikke  det han hadde håpet dagen skulle bringe. Mens en litt rådvill doktor stod og klødde seg i hodet og så seg rundt på klubben, var det en spesiell kvinne som skilte seg ut. En liten kvinne som stod ved siden av ham. Alle andre på nattklubben ble på en måte ubetydelig i forhold.

”Hei, Doreen Massey.” hun rakte ham hånden. Doktoren presenterte seg og (ble litt overrasket av hvordan han) satt igang skravla og fortalte hvordan hadde kommet seg hit.Han la ut om reisen som hadde vart i tre uker og om hvor mye han hadde lært. ”Det har rett og slett åpnet seg en helt ny verden for meg!” Kvinnen var interessert og fascinert av denne kjekke, ekstremt pratsome norske mannen som reiste rundt for å samle kunnskap.

12404460_10156351315510296_1276243830_n

Samtalen dreiet seg videre om Doreen´s forskning om hvordan bedrifter restrukturerer seg. Endringer i betingelser gjør at bedriftene må strategisk tilpasse seg dette. Du har hovedsaklig møtt menn på denne reisen din, sier du? Vel, jeg syns det er trist. Men jeg må si, overrasket er jeg ikke! Det er for få kvinner i forskningen!”  Massey pratet videre om ”romlig arbeidsdeling” og ”romlig produksjonsstruktur” og hvordan bedriftene endrer den romlige strukturen i produksjonen sin. Doktoren lyttet etter og betraktet det hun da, det var jo så interessant. Hvordan teknologisk utvikling, nyskapninger og konkurranse tvang bedrifter til å tenkte nytt og effektivisere produksjonen.

Hun fortsatte å snakke om hvordan arbeidsdelingen ofte strakk seg utover store geografiske områder, noen ganger over landegrenser. «Det er ulike faktorer som påvirker dette og ikke alle bedrifter klarer å lykkes med å restrukturering. Hovedsteder har en funksjon, hvor produksjonen gjerne er adskilt. Vi snakket om stor geografisk utbredelse. Jeg jobber med å formidle forskningen min i en slags tese. Hvordan bedriftene tilpasser seg alt dette.» Doktoren og Doreen danset og lo, mens de pratet om restrukturering.

Doktor Geo var fascinert av Doreen, hun var så rik på kunnskap og et så behagelig vesen å være rundt. Han kunne hørt på henne snakke langt inn i romjulstida, men han klarte ikke å legge fra seg disse dilemmaene som streifet doktor-hjernen for tiden. Spesielt klarte han ikke å legge fra seg dette med å være blind vs. døv. Han viste ikke hvorfor, men han var selv begynt å bli usikker på hva han selv ville valgt. Nysgjerrig på hva denne fantastiske kvinnen han akkurat hadde møtt ville valgt spurte han Doreen om hun ville valgt å bli blind eller døv. Som svar fikk han ”Doktor, det er et veldig vanskelig spørsmål, men jeg har likevel ett så enkelt svar! Tenk å aldri kunne høre noe som helst igjen? Jeg hadde såklart valgt å bli blind, uten tvil” Og mer trengte hun ikke å si, måten hun sa det på var så overbevisende og det var ikke rom for tvil. Doktoren som tidligere hadde vært så bestemt på at han ville valgt å bli døv, følte nå at blind kanskje var det beste alternativet. Måten hun hadde snakket med slik innlevelse om hvordan bedrifter restrukturerer seg og kunnskapen hun delte gjorde at Knut hadde tiltro til denne kvinnen. Så kanskje hun hadde rett, kanskje det var ett så enkelt svar.

Doktor Geo følte seg enda ikke helt ferdig med reisen, han var ute etter mer. Han ville lære mer, møte nye mennesker, spesielt Doreen hadde gitt han mersmak på å reise. Men for i dag var det nok dansing, dilemma og England. Nå ville han hjem. Han takket Doreen for den hyggelige praten, og hun forsikret ham om at han var hjertelig velkommen tilbake. Doktor Geo hadde på følelsen at han kom til å komme tilbake. Han dro fra nattklubben, og tilbake i maskinen sin merket han at det hadde vært en spesiell dag, endelig hadde han møtt en kvinne som hadde opplyst ham og gitt ham et helt annet perspektiv på… hele reisen.

Reklamer

2 thoughts on “Doktor GeoWho 21: den med Doreen

  1. Her tror jeg GeoWho ikke var helt seg selv. Kanskje godeste Knut må treffe Doreen igjen og få «a global sense of place», eller i alle fall sette henne på sporet av steders grensesprengende karakter? Eller nei, det er vel strengt tatt juleferie. God jul!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s