Doktor GeoWho (11 og) 12: Nice curves!

“La det være sol og varme, la det være sol og varme, la det være sol og varme”. Hjulene i tidsmaskinen står innstilt på 1958. Doktor GeoWho har øynene lukket og fingrene krysset. Han gjentar bønnen gang etter gang i håp om at det skal bli sant. Tidsmaskinen stopper brått, og Knut slår opp øynene, løper bort til døra og slenger den opp på vidt gap.

“JAAAAAA”, utbryter han idet han blir blendet av sola som skinner inn døra.

venice

Knut har havnet på selveste Venice Beach, han kjenner fort igjen området fra politiserien “Pacific Blue” som han fulgte med på på 90-tallet. Eller? Har han opplevd nittitallet enda? Han blir usikker igjen. Han er mye usikker for tiden. Og rar I hodte. Kanskje han har spist for lite jern.

“Jeg tror jeg skal leie meg noen rulleskøyter, jeg har sett at folk pleier å stå på rulleskøyter langs denne gata,” tenker han.

Doktoren går inn hos den nærmeste rulleskøyte-utleieren og nikker blidt til ekspeditøren.

rollerskates

“Kan jeg få leie noen rulleskøyter?”, spør han den litt eldre mannen som står bak disken. Ifølge navneskiltet heter mannen Charles Keeling. “Ja, nyt det så lenge du kan. Det er nok ikke mange år igjen med rulleskøyting her i California,» sier mannen. Knut ser spørrende på ham, og mannen utdyper sine meninger:

«Jeg har studert litt oceanografi og geografi i det siste, og en av tingene jeg har lært, er at klimaet varierer hele tiden, mellom istider og mellomistider. Nå er vi i en mellomistid, så det betyr jo at vi går mot en ny istid. Da kommer det til å bli kjempekaldt på jorda!» sier mannen med en sur mine.

“Men hva med den globale oppvarmingen? Har du ikke regnet med den, da?,” spør doktoren, før han plutselig stopper. “Global oppvarming? Hva er egentlig det? Hvorfor sa han nettopp disse rare ordene?». Mannen bak disken ser like rart på ham. Knut bestemmer seg for å koble ut filteret mellom hjernen og munnen, og å la munndiareen gå. «Hvem vet – det kan jo komme noe nyttig ut av det, og det verste som kan skje er jo at en snål mann på rulleskøyteutleien synes jeg er rar,» tenker han.

Så begynner taleflommen: «Det er en gass i atmosfæren som heter CO2, og den, sammen med mange andre drivhusgasser, reflekterer mange av varmestrålene som jorda sender ut tilbake til jorda. Det gjør at det blir en ekstra oppvarming av jordoverflaten. Denne oppvarmingen er veldig bra! Hvis vi ikke hadde hatt denne drivhuseffekten, så hadde gjennomsnittstemperaturen på jorda vært minus 18 grader! Men med drivhuseffekten så er gjennomsnittstemperaturen på jorda 15 grader – perfekt for at vi mennesker skal kunne leve her på jorda. Det som skjer, er at når vi brenner fossile brennstoffer, sånn som kull, gass og olje, så blir det mer Co2 i atmosføren vår. Da forsterkes drivhuseffekten, og fører til noe som heter global oppvarming.» Knut trekker pusten og kikker på rulleskøyteutleieren. Han er lenge stille før han igjen åpner munnen.

«Wow. Dette må jeg si til professorene mine. De kommer til å bli sykt imponert og gi meg masse creds!». I sitt stille sinn tenker Knut at Charles nok vil få creds fra fler enn bare professorene sine, men han sier ingenting. «Kanskje det er lettest å dra tilSvalbard for å måle CO2-økning?» lurer Charles. Der er det lite menneskelig påvirkning!». Knut blir kald i blikket og i sjelen. Må han virkelig tilbake til kaldt hav, is og kulde? Plutselig får han en genial idé. «Hva med Hawaii? Det er langt unna menneskelig påvirkning det også!». Keeling virker lettet over å ikke måtte forlate den solrike vestkysten til fordel for is og snø. «Ja, Hawaii! Dit drar vi, sier han.» «Men vi må forte oss med å bevise dette. Før det er for sent,» sier Knut.

hawaii

Litt tid har man alltids til å spille gitar, selv når man påviser klimaendringene!

Denne episoden er dedikert til Klimaavtalen i Paris og de 195 landene som skrev under på å prøve å gjøre framtiden bedre – enellerannen gang i framtiden.

dr.geowho

Hvor skal Doktor GeoWho reise i morgen? Skriv årstall og hvilken kjent geograf du vil sende Doktoren på besøk til i kommentarfeltet – Vi fikser resten!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s