#kartlagt

Har du fått med deg artikkelserien «Kartlagt» hos Aftenposten? Ikke det? Da må du lese videre.

Utsnitt ap.no

Bildeutsnitt fra aftenposten.no

Siden mai 2014 har Aftenposten publisert artikler om kart og kartlegging under emneknaggen kartlagt. Emneknaggen er enhver fersk geografs våte drøm. Men også for den øvede geograf (den som allerede har hørt om prikkekartets spede begynnelse, vet at Mercatorprojeksjonen er en løgn og vet at mange land lager kart med seg selv i sentrum) finnes det mange godbiter.

Første artikkel i serien er passende nok en artikkel om John «prikkekartets far» Snows kart over kolerautbrudd i London. Deretter går det slag i slag med artikler om Gall-Peters-projeksjonen, om hvem som skulle skattlegge samer i Finnmark på 1700-tallet, gamle grekere, oppdagelsesreisende og sjøfarere, pirater og telegraflinjer, mange mange politiske kart, og overraskende gode politiske og samfunnsmessige analyser.

Hvis Geobloggen skal anbefale en aktivitet på en så regnfull søndag, så er det dette: Sett deg godt til rette i lenestolen med en kopp kakao i handa og bla deg gjennom artiklene. God søndag!

PSST: Har du ikke abonnement på Aftenposten, og får derfor ikke lese mer enn 5 artikler? Bruk Atekst-databasen! UiB abonnerer på denne databasen, hvor artikler fra norske aviser legges ut digitalt. Databasen kan finnes på Universitetsbibliotekets tjeneste oria.no. Trykk på «Finn databaser» i toppmenyen og søk på Atekst. Hvis du sitter hjemme må du være koblet på VPN-nettverk for å få tilgang via UiB.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s