Hvis et tre faller i skogen… (Eller i Bergen)

1

I kveld falt det et tre i Bergen. Det var ikke et lite tre, og det var mange som så det. I følge vitner som satt og drakk øl på Garage bare sank treet sakte til siden og ble liggende midt i veibanen mellom St. Pauls skole og 7-eleven, litt på samme måte som en litt full venn sakte kan synke til siden og bli liggende mellom sofaputene på nachspiel.

Treet var pill råttent. Det stadfestet både journalistene fra BA og geobloggens egen utsendte (som bare tilfeldigvis var på stedet og har hatt nok av både biogeografi, naturforvaltning og kulturlandskapsfag til å se at dette treet burde dratt hjem fra nachspiel for lenge siden hvis det hadde tenkt å bli stående støtt).

Men hvorfor falt treet over veien?

I følge en britisk arborist (en som har trebehandling som yrke) fra kommunen, som kom til stedet mens Geobloggen stod og fotograferte trerota mellom latterhikst, er det styvingen og/eller det å kutte toppen av trærne som er problemet. I Norge kutter man nemlig toppen av trær for å forhindre at de blir for høye (og noen ganger fordi det kanskje er påkrevet av vernehensyn hvis man har holdt på med det i lang tid).

«I’ve told them over and over again that topping the trees make them rot!»
Arboristen formelig kokte der han stod. Han fortalte at i Storbritannia sluttet de å kutte toppen av trær for omlag seksti år siden, da man oppdaget at det får treet til å råtne på rot. Hvorfor Norge fortsatt drev med dette var langt over hans fatteevne. Han foreslo i sin harme å bare felle alle de andre trærne rundt St. Pauls også, siden de garantert var råtne de og, og heller plante nye. Det kan godt hende det skjer, siden han faktisk er ansatt i kommunen.

2

Man kan tydelig se at treet har knekt på bakkenivå, og er hult inni. Tok med seg noen røtter og litt jord gjorde det også da det falt.

3

Slik kan ei råtten rot se ut.

4

På samme måte som noen mennesker er råtne inni, er også noen trær råtne inni. Arboristen hadde ikke noe helgodt svar på hva det hvite fenomenet i rota var for noe. Dette må sjekkes. Noen som har en flora til låns?

Geobloggen følger saken fortløpende (Eller i alle fall til vi ikke gidder mer, så sikkert en fem minutters tid).

Reklamer

One thought on “Hvis et tre faller i skogen… (Eller i Bergen)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s