Åssen går’e i Årdal?

Årdal er den kommunen i Norge med flest doktorgrader per innbygger.

Det var alt vi visste om Årdal før vi hoppa inn i to biler og to minibusser mandag morgen.

årdal

Den ensidige industrien, Hydro, kan sees bak hodet til Marikken (høyre).

Geo 292 er denne uka i felt i det ensidige industrisamfunnet innerst i enellerannen fjord. I Årdal produseres det aluminium av så høy kvalitet at det brukes til å lage BMW-biler. Eller noe i den duren. De fleste har valgt å skrive bacheloroppgaven sin om dette industrisamfunnet eller noe som kan relateres til dette (Hydro <3).

vip

Veldig Innpåsliten Person på Hydro Årdal

En gruppe har derimot gått sin egen vei:

årdal6

Hei hei! Her er vi igjen! (Her synes også Hydro såvidt)

Marikken, Anna og Ragnhild, eller som de selv kaller seg, «Mannagnhild«, skriver heller om det ensidige asylsamfunnet i Årdal. Her finnes det nemlig bare ett eneste asylmottak. Hit kommer stadig folk fra mange ulike destinasjoner: Syria, Eritrea, Russland, Burma, ja, you name it, som de sier her i Årdal.

fint

Årdal – ein vakker stad med eit yrande folkeliv!

Årdal er en kommune med kun 5500 innbyggere – når befolkningen økes med 150 asylsøkere over en periode på bare tre uker, sier det seg jo selv at det har blitt lagt et godt grunnlag for et geografisk forskningsprosjekt!

kirke

Lokal turistattraksjon

Som om ikke Årdal var lite nok, så har det oppstått en splittelse i lokalsamfunnet på grunn av områdets utfordrende geografi (SPENNENDE!). Beboerne på Årdalstangen og beboerne i Øvre Årdal står midt i en dyptliggende konflikt, som kan se ut til å eskalere.

thomas

Thomas våger seg ut på en reise fra Tangen til Øvre

Med etableringen av Årdalsenteret i «Øvre», raser beboerne på «Tangen» over negativ utvikling. Det var hvertfall en kafé her på Tangen før som pensjonistene er rasende over at ble nedlagt. Er Årdal virkelig stort nok for to bysentrum? Den kontemporære historien kan tyde på at svaret er nei.

geit

Geit er greit!

Men tilbake til det virkelig interessante ved dette samfunnet: I løpet av de siste tre dagene har «Mannagnhild» besøkt asylsøkere og asylanter fra alle verdenshjørner (hvertfall fire). Vi har besøkt «little Russia», «little Eritrea», «little Syria» og «Oppland». Grensen til sistnevnte ble uheldigvis krysset på leting etter Tor Halfdans andre hjem. Vi har blitt servert kaffe på tre forskjellige måter, kake på to forskjellige måter, og Kong Haakon-konfekt på en måte (Ragnhild har ikke hatt så sukkersjokk siden 90-tallet!). Vi har også lært oss å si «takk» på både arabisk, tigrinya og årdøl (sistnevnte var vanskeligst).

årdal4

En lokal turistguide fra Russland utsatte mating av ender for å vise oss de lokale fasilitetene.

fh

VIP-selfie

årdal1årdal7

Svaret på spørsmålet er: Bare bra, takk (for oss).

Skrevet av: Anna D. Alstad, Ragnhild H. Ødegaard og Marikken W. Wathne

Reklamer

One thought on “Åssen går’e i Årdal?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s