Et semester i arktis

Jeg går ut av bussen. Et enslig gatelys gjør sitt beste for å lyse opp brakkene rundt, men det kjemper hardt mot den bekmørke himmelen og det tette snødrevet. En titt på mobilen min sier at klokken er litt over klokken to på ettermiddagen. Noe er riv ruskende galt.

Bussjåføren skjønner fort at de fire busspassasjerene hans har ingen anelse om hvor de skal hen. Han finner ut av brakkenumrene vi skal bo i og peker oss frem. Til slutt spør han; «Synes dere det blåser? Det får dere bare bli vant til, sånn er det alltid her oppe. Det er bedre nede i byen» og humrer godt før han setter seg inn i bussen og setter av sted tilbake mot Longyearbyen noen kilometer unna.

Heldigvis er det en til av passasjerene som skal samme vei og vi setter av sted. Men det tar ikke lang tid før en alarmerende tanke streifer hodet;

«Pass deg for isbjørnen!»

De neste 50 meterne frem til døren føltes eviglange ut.

(Innlegget fortsetter under bildene)

Et halvt år har gått siden jeg for første gang satte min fot på Svalbard, denne øygruppen som har vært under norsk herredømme siden 1920-tallet (med sine særbestemmelser). Nå oppsummert kan jeg enkelt si at dette har vært et av de viktigste semestrene i mitt studieløp!

Bosatt i studentbrakkene i Nybyen, en tidligere gruveforstad noen kilometer unna Longyearbyen, har man den mest fantastiske natur rett utenfor døren (I rett forstand, ikke slik eiendomsmeglerne bruker det!). Noen hundre meter unna finner en de kalde (polare) breene Larsbreen og Longyearbreen. Disse fungerer som utmerkede inngangsporter til de nærliggende fjelltoppene (samt at de har englasiale smeltevannskanaler du kan vandre inn i), og har du riktig skiutstyr kan du befinne deg 800 moh med den mest fantastiske utsikt etter litt over en times toppstøt.

Veinettverket i området er ikke akkurat det største, så dere godt over hundre studentene slår følge samme strekning hver dag opp og ned til UNIS (Universitetssenteret i Svalbard) – et bygg som forøvrig må nevnes er av det moderne og fine slaget. Sjansen er veldig stor for at dere møtes igjen i gangene eller i kantinen der. Hvis mot formodning ikke, har vi Friday Gathering – en sosial tilstelning (med øl og vin for 10 kr) som arrangeres for alle studenter og ansatte og avholdes i peisestuen hver fredag. Til oppsummering; du trenger ikke å frykte for å ikke bli kjent med nye folk.

Litt under 50% av studentene er norske, de øvrige er i hovedsak fra Tyskland, Storbritannia og Russland. Av det mer kuriøse slaget hadde vi også en australier som aldri hadde sett snø før med oss. I tillegg til dette foregår all undervisning på engelsk, så det er bare å belage seg på å få trimmet språkkunnskapene. Den første uken skal dere alle sammen gjennom et ganske så stilig sikkerhetskurs som blant annet inkluderer isbading (i scooterdrakt), breredningsøvelse og skytetrening. Alle studenter vil ha mulighet til å ukentlig søke om en rifle som en kan benytte seg av fritt (såfremt en passerer en test på at en kan håndtere våpenet). Ettersom det kun regnes som isbjørnsikkert i Longyearbyen, må dere ha en rifle med dere hvis dere skal utenfor. Dette kan nok av og til føles litt irriterende ut, men det er en vanesak (og absolutt verdt det!). Personlig endte jeg opp med å kjøpe en snøscooter, en investering som ga en betraktelig større bevegelsesfrihet.

Fagmessig var det veldig spennende for en naturgeograf å reise opp hit (Følgende avsnitt er nok mest av interesse for naturgeografer som tenker seg opp). Som bachelorstudent på vårsemesteret vil det være naturlig å ta AG-209 (Stratigraphy and tectonics of Svalbard) og AG-204 (Physical geography of Svalbard).

Sistnevnte emne er særs overlappende teoretisk sett med tanke på hva en har gått igjennom i GEO111, GEO112 og GEO212. Til gjengjeld er den praktiske biten her uten sidestykke. Med rundt 10 dager i felt fikk vi blant annet: se ekte pingoer (som er noe litt annet enn det typiske tekstbokeksempelet), foretatt geokjemiske målinger og analyser av vannet foran breer og i pingoer samt borret flere sedimentkjerner. Den obligatoriske semesteroppgaven medførte at undertegnede (sammen med noen medstudenter) tilbragte 3 dager på breen Foxfonna for å foreta dybdemålinger av snøpakken over firnen (sneen som er igjen fra fjorårets vintersesong).

De første ukene på stratigrafikurset var nok derimot en ganske stor omveltning mentalt sett, men ettersom tiden gikk begynte dette også å gå seg til, og på slutten var det ingen som lenger tenkte på om en tidligere var en geologi- eller geografistudent. Foruten at temaet veldig spennende i seg selv, gir det deg også de mest fantastiske utflukter. Med snøskutere har klassen kjørt til østkysten, tatt en tur til Barentsburg (med fantastiske foldinger i området etter kollisjonen mellom Grønland og Svalbard i paleogen tid). Videre har vi seilt inn i Billefjorden, fått en omvisning inne i en av de aktive kullgruvene i Svea.

Det faglige miljøet stiller også sterkt, og du vil få personlig kjennskap til mange personligheter innen akademia. Dette vil gi deg både muligheten til å få god oversikt over hvor dagens forskning ligger samt eventuelle muligheter i ettertid.

Sommeren etter jeg var ferdig tilbragte jeg 1 måned på en seilbåt på Grønland for å bistå i et isborringsprosjekt på Grønlandsisen, samt at jeg i august fikk være med på fossiljakt på Svalbard i august. Flere av mine medstudenter hadde lignende oppdrag i perioden etter studieslutt. Dette kan nok oppleves som skryt, men jeg nevner dette for å illustrere hvilke muligheter en finner her oppe.

I korte trekk – det har vært fantastisk. Kom deg opp du óg!

Søknadsfristen til UNIS er den 15. oktober. Det ordner du her.
Lurer du på noe mer om et opphold her oppe så er det bare å spørre meg her eller på Facebook.

De som går miljøgeografi har også muligheten til å ta emner her oppe, ta en prat med Grethe Meling eller Anders Lundberg for å høre mer om dette.

Lars Petter Klem

Reklamer

2 thoughts on “Et semester i arktis

  1. Tilbaketråkk: Reise på utveksling? Internasjonal dag på SV | Geografistudenten

  2. Tilbaketråkk: Søknadsfrist for utveksling 1.september! | Geografistudenten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s