One man’s trash, that’s another man’s come up

– fra søppel til mat med Spire Bergen

Det er mandag kveld, vel, egentlig nærmer det seg natt. Poenget er at det er mørkt ute, og butikkene er stengt. På kvarteret er det møtt opp omtrent 20 studenter fra vidt forskjellige miljøer rundt om i Bergen. De fleste er her for å gjøre noe de aldri før har gjort, nemlig dumbsterdiving!

Det er Spire Bergen som har invitert oss, og med seg på laget har de en erfaren «dumbstrer» fra Tsjekkia, som (nesten utelukkende) har levd på mat fra containere siden han ankom Bergen for to måneder siden! Skal vi tro ham er Norge et av de beste landene å «dumbstre» i, noe som ganske enkelt kan oversettes med et av de verste landene, med tanke på kasting av fullt spiselig matavfall. For Zdenek er dumpster-diving blitt en livsstil. Han understreker likevel at han helst skulle latt være å gå i søppelkasser om det ikke var for et moralsk ansvar han føler på.

IMG_4289

Zdenek er også interessert i å høre hvorfor vi andre har stilt opp i kveld, og etter at vi har tatt en aldri så liten introduksjonsrunde vanker det en bit sjokolade som selvfølgelig er fisket opp fra en søppeldunk. Ettersom vi er en nokså stor gruppe, blir det bestemt at vi skal dele oss i to. Så, mens noen drar avgårde til Kronstad, blir en gjeng igjen på Danmarksplass. Marikken Wathne har kledd på seg svart jakke og matchende svart lue. Som fullverdig nestleder i Spire har hun også ordnet med tre par gule gummihansker til de som måtte ønske å ta et dypdykk. «Det smaker jo ikke søppel jo!» utbryter Johan fra NHH med et glis etter å ha slått tennene i en skolebolle. Johan er ansvarlig for matspalten til Bulletin og er med i kveld for å se om han kan få laget noe godt ut av det vi finner. Undertegnede har med andre ord god konkurranse som utsending for bloggen for Geografi. Poenget er jo imidlertid å få spredt budskapet, så Spire er godt fornøyd med at det er flere av oss.
IMG_4304 IMG_4306
To dager senere står tre fornøyde jenter og smiler bredt til forbipasserende opp trappa på studentsenteret. Det var fryktelig mange som «allerede har spist» i dag meddeler en av jentene litt lurt. Selv blant studenter finnes det altså skepsis til «dumbstret» mat. Mens jeg står ved boden er det likevel også folk som stopper opp og tar seg en snack og to, inkludert meg selv. Jeg kan skrive under på at det er digg: både frukt, grønnsaker og boller.

IMG_4312

Som siste del av stuntet arrangeres det filmkveld på kvarteret, der filmen «Dive» vises. Også her serveres noe av maten: sjokolade, druer og nektariner, for å nevne noe. Det blir klart at gruppa som dro til Kronstad hadde funnet mer mat enn de kunne bære med seg. Etter filmen blir det vist bilder fra mandagens oppdrag og åpnet opp for diskusjon. «Kan vi egentlig få butikkene til å endre holdninger, eller kjemper vi mot det kapitalistiske systemet i egen person», spør jeg. «Det er vanskelig, men det finnes muligheter, og alternativer», hevder en tysk utvekslingsstudent ved navn Je Fim. «I Tyskland er det for tiden en hype med såkalte «mat-delings-nettverk», hvor folk som har mat å gi vekk gratis knyttes sammen med folk som trenger denne maten»…«Man kan handle fra mindre butikker, som ikke fyller opp med like stort kvantum bare for at det skal se fristende ut», hevder en annen person…«Når det kommer til stykket handler det også om at folk må redusere forbruket sitt», sier Zdenek (som forøvrig også studerer geografi). Jeg går ut av kvarteret noe mer opplyst og påminnet hvordan overforbruk er en del av hverdagen. Takk til Spire for et kult initiativ!
IMG_4310 IMG_4299 IMG_4283 IMG_4284  IMG_4252IMG_4254

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s