Fagkritisk dag 2014

Tradisjonen tro ble Fagkritisk dag arrangert første torsdag i mars ved Universitetet i Bergen. I år hadde Fagutvalget ved Geografi valgt å rette søkelyset mot sin egen fagidentitet. Under tittelen «Samfunn og natur. To separate disipliner under samme tak?» ble det stilt spørsmål ved om geografi egentlig er tverrfaglig eller kun er flerfaglig?

Arild Holt Jensen innledet med et historisk blikk på geografiens utvikling som fag og dens status sett fra ulike land. Arild mente at det i andre land, som Nederland og Danmark, var større samarbeid mellom naturgeografi og samfunnsgeografi da det der knapt er mulig å finne naturgeografisk fenomener som ikke er påvirket av samfunnet i en eller annen form.

Tidligere studenter ved geografi Sunniva Vatle og Ingrid Foss Ballo hadde også innlegg om sine erfaringer rundt temaet. Ingrid satte diskusjonen rundt flerfaglighet og tverrfaglighet på agendaen.

DSC_0140

Livlig debatt. Foto: Grethe Meling

Innleggene ble fulgt av en særs interessant debatt rundt dagens tema. Debattantene ble av dagens debattleder Kari oppfordret til å si hva de mener geografi egentlig er. Utenom innleggerne satt også prof. Ole Reidar Vetaas og student Reber Iversen i debattpanelet. Diskusjonen gikk videre med flerfaglighet mot tverrfaglighet som en rød tråd gjennom alle temaene.

Deling av geografi vil gå utover miljøgeografien mener noen. «Miljø er en prototyp på flerfaglighet.» Andre meninger går på at instituttet tjener på sin størrelse i universitetsmiljøet kjøttvekt, større institutt mer innflytelse. Ingrid mener at samarbeid i det minste må gi en viss form for merverdi, ellers kan like godt fagretningene være skilt.

Etterhvert blir det åpnet for spørsmål fra salen og diskusjonen går videre. Det kommer frem fra Peter Andersen at geografer i arbeidslivet blir sett på som fantastiske til å jobbe i team og er veldig gode til å analysere og skrive rapporter. Styrken til geografi er muligheten til å gå inn i en situasjon akkurat her og nå og se problemstillingene som vil være aktuelle akkurat der.

Har naturgeografer mer nytte av samfunnsgeografi, enn samfunnsgeografer har av naturgeografi?

Debatten avsluttes med Arnfinn Seims kommentar om geografers komparative fordeler i GIS, kartografi o.l. Det handler om å kunne noe andre ikke kan, altså ikke forsvinne i mengden av samfunnsvitere. «Geografer er veldig gode som koordineringsmennesker.»

DSC_0152

Fagkritikk er vel så relevant for de litt mer lærde. Foto: Grethe Meling

Så var det tid for lunsj, disket opp av Fagutvalget. Lunsjen bestod av alt fra nysmurte rundstykker til bugnende kakefat. Den håndplukkede ripsen falt særlig i smak hos mange.

DSC_0154

Blide masterstudenter fikk lunsj. Foto: Grethe Meling

Etter lunsjen fikk vi besøk av Eivind Olsen fra Karrieresenteret. Han skulle hjelpe oss geografer til å se hva vi faktisk kan her i verden, og presentere dette på en god måte til fremtidige arbeidsgivere og andre.

1558694_10152301585815460_800765280_n

Hva er egentlig en geograf? Foto: Magnus

Etter en kort presentasjon av Karrieresenteret, var det full fres med å finne frem til vår egen fagidentitet. Ved hjelp av workshop i ulike grupper skulle vi finne ut hva en geograf egentlig er, forklart på to-tre setninger, eventuelt en veeeldig lang. Undertegnedes gruppe kom frem til at en geograf er en som «evner å se samfunnsendringer og samspill mellom sted, natur og mennesker på ulike skalanivå, fra det lokale til det globale». Videre i workshopen ble vi hjulpet til å bevisstgjøre oss selv på våre sterke sider, og hvordan formidle dette videre.

Alle var enige om det hadde vært en fin dag, og at vi allerede gleder oss til neste år. Vi i Fagutvalget håper at nysgjerrigheten har blitt pirret hos mange, og at de fleste gikk der i fra litt klokere (og mettere) enn de var når de kom.

Sven v/ Fagutvalget for Geografi

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s