Godt nytt år!

Endelig er det her, det vi har venta på. Det nye året. Året vi alle skal bli pene og vellykkede, sjonglere studier, sosialt liv, trening og tv-serier, få A i alle fag, ”leve i øyeblikket”, spise middagen, ikke fotografere den og slutte å drikke alkohol. Akkurat som i fjor.

Er dette blogginnlegget her for å inspirere oss alle til å bli nye, bedre mennesker? Eller som man sier på treningssentre: den beste utgaven av oss selv? Overhodet ikke.
Dette blogginnlegget er her for å minne alle overarbeidede sofaslitere, småtrøtte nerder, filosofiske cupcakebakere og deppa turgåere på at vi har flere sjanser! Hvis forutsetningen for å gjøre en endring er at det må gjøres i et nytt år – vær så god. Her er noen utvalgte muligheter til å begynne på nytt:

1. januar
Første januar er kanskje den mest geografisk utbredte nyttårsfeiringa. Alle som følger den gregorianske kalenderen (som for eksempel Norge) feirer nyttår første januar.

nyttår

Kilde: Crossmap (The Christian Post)

14.januar
Sprakk du første uka? Fortvil ikke, noen katolske kirkesamfunn i Øst-Europa bruker den julianske kalenderen, så her kan du få nyttår allerede om ei uke. I tillegg er det julianske året lengre enn det gregorianske, så mange steder er året 2014 ennå langt fram i tid. Lenge til eksamen, med andre ord!

21. januar til 21. februar (bevegelig nyttår)
Hvis du ikke klarte det på andre forsøk kan du jo reise til Kina eller Vietnam for et tredje forsøk, og noen ganger til Tibet også (og der kan du få sjansen helt til mars). I tillegg kan du reise til diverse inuit-folk i Canada og på Grønland for å feire nyttår når sola kommer over horisonten. Når det er, varierer med breddegrad. Hvis nyttårsforsettet er å spare penger kan det være lurt å investere i en dyr reise for å sørge for at den rådyre tingen du kjøpte på nyttårssalget ikke kommer under nyårets regnskap.

inuit-children003

Hyggelig påkledning på nyttårsaften! Kilde: Ethnic Dress (Frances Kennett), funnet på bloggen Day Dream Dress Up

20/21. mars
I Iran feirer man nyttår ved vårjevndøgn, lure som man er. Det finnes ikke bedre tidspunkt å bli et nytt menneske på enn når dag og natt er like lange på den nordlige halvkule! Hvis du ikke vil reise til Iran kan du også begynne på nytt i noen deler av India og sentralasiatiske land som Usbekistan på samme tidspunkt.

31. mars
Var du like slapp første nyttårsdag i Iran som du var i Norge? På Bali feirer man Nyepi, dagen for stillhet, fasting og meditasjon. Jeg skal love deg at du har masse energi til å bli et nytt menneske første nyttårsdag på Bali! Ingen fyllesyke i sikte.

NYEPI11

Nyttår på Bali (Kilde: Bali Sukun Cottage)

 13-15. april
Hvis du nå er midt i semesteret og har oppdaga at du ikke har holdt forsettet om å være på skolen 9-16 hver dag, kan du reise til Asia for å få ny giv. Mange steder feires nyttår midt i april, for eksempel i flere distrikter i India og blant hinduistiske tamiler på blant annet Sri Lanka, i Malaysia og på Mauritius. Tar du GEO131 dette semesteret er det kanskje mer fristende å reise til Nepal for å feire. Du vil skjønne hvorfor snart.

2.juni
Onunde! Hos Joruba-folket i Nigeria feirer man ”onunde”, som betyr ”godt nytt år”. Hvis du vil starte sommerferien med gode løfter om å komme i form og lese masse bøker er Nigeria stedet å være. Du kan for øvrig også reise til Philadelphia i USA, der det feires med en stor gatefest.

24.september (i 2014)
Yom Teruah er nyttårsdagen for jøder over hele verden, en del av nyttårsfeiringen som kalles Rosh ha-shana. For å feire denne trenger du ikke reise så langt, den kan nok feires her i Bergen. Eventuelt er nok feiringa i Israel eller jødiske samfunn i USA ganske interessant. I følge jødisk tidsregning er vi for øvrig nå i år 5775, så begynner du det nye året nå er du allerede langt på etterskudd med alt du skulle gjøre i 2014.

25.oktober (i 2014, bevegelig nyttår)
Er du igjen midt i semesteret og fortsatt på byen tre ganger i uka i stedet for på lesesalen? Gjør som muslimene i år og bli med på feiringa 25.oktober! Festen kalles Ros as-Sanah al-Hijriyah, og feires på forskjellige tider av året. I tillegg er den muslimske tidsregninga i år 1436 på dette tidspunktet, så på en måte kan du gjenoppleve årene viktige geografiske hendelser som ”oppdagelsen” av Amerika i 1492 eller koloniseringa av Afrika skjedde.

Nyttårsreiserute

Forslag til reiseruter (svart og grå) for å begynne på nytt. Som vanlig har Latin-Amerika blitt oversett, så vi nevner kontinentet i bildeteksten for å gjøre opp for det.

Ble du glad nå, kjære geograf? Dette er noen utvalgte nyttårsfeiringer du kan jobbe ut fra hvis du er like håpløs som meg, og for en lengre (men dog ikke utfyllende) liste kan du sjekke Wikipedia-artikkelen om nyttår. Geobloggen ønsker deg lykke til med det nye året!(Og hvis du ikke bryr deg om nyttår får du stikke til Antarktis. Tror ikke pingvinene feirer det.)

Reklamer

One thought on “Godt nytt år!

  1. Tilbaketråkk: God nytt år! | Geografistudenten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s