EGEA-reisebrev fra Helsinki

Sven Kallevik og Lars Petter Klem dro på helgetur til Helsinki for å møte felles EGEA-frender. Her følger et lite resumé av våre opplevelser og betraktninger.

Så var det tid for å dra til Helsinki for å delta på møtet for alle EGEA-gruppene som er en del av regionen North & Baltic. Formålet for oss var å bli kjent med andre medlemmer og å få ytterligere kunnskap om organisasjonen.

Ingenting er som å bli kjent med nye mennesker!

En god samling geografer fra EGEA North & Baltic. Foto: Vartan Epremian


Vi ankom hovedbanestasjonen i Helsinki (Rautatentori –  for enkelhetsskyld kalte jeg og Sven den raskt Ratatouille) en sen torsdags kveld. Her ble vi plukket opp av to hyggelige russiske frøkner som ofret sofaene sine slik at vi kunne bo fint og billig over helgen. At russere studerer i Finland er visst litt som svensker i Norge, de er overalt.

Fredagen rakk jeg og Sven å leve turistlivet for fullt i Helsinkis gater før programmet begynte. Byen er en salig blanding av gamle, enorme murbygninger som står igjen fra tidligere (Som katedralen bygget for Tsar Nicholas I, se bilde under), og mye nytt og moderne. I og for seg føltes det egentlig ut som å være i Oslo, bortsett fra at her var gatene enda bredere og større! Ettersom de fleste finner befinner seg på den ugriske grenen av språktreet ble det for det meste engelsk for oss. Utsagnet om at de fleste finner forstår svensk kan diskuteres, for isåfall må man gjøre det med den finske uttalelsesmåten og det ble bare et realt kaos. Men gøy, det var det!

Helsinki katedral – Sven sitter også på et fint bilde av oss derfra tatt med et mobilkamera fra forrige århundre. Av respekt til leseren velger vi derfor heller vise dette reklamefotoet.

Du kan enten ta en tidsmaskin frem til 2050 for å oppleve slik arkitektur, eller bli student ved Universitetet i Helsinki

Etter at jeg og Sven møtte opp for programstart ved det enorme Campus Kompola gikk egentlig helgen i ett. Totalt hadde vi representanter fra Bergen, Trondheim, Tartu (Estland), Tallinn (Estland), St. Petersburg (Russland), København (DK), Jouensuu (FI), Oulu (FI) og selvfølgelig Helsinki. Mangfoldige timer ble brukt til å diskutere organisasjonen EGEA, aktiviteter i de ulike gruppene og å utveksle erfaringer. Jeg og Sven satt der som svamper og trakk til oss all den informasjonen vi klarte. Et klart bevis på at «Tacit knowledge» ikke bare er noe som står i pensum, vi kunne aldri fått vite alt dette uten å ha møtt alle disse personene ansikt til ansikt. Vårt perspektiv og forståelse over hvilke muligheter EGEA tilbyr har blitt betydelig forstørret, og vi tror nå virkelig på at Bergens deltakelse vil åpne helt ufattelig gode muligheter for studentene ved Universitetet vårt.

IMG_5363

Organisasjonsstrukturer skal på plass! Foto: Mariana Verdonen

IMG_5389

Ivrig diskutering mellom deltakerne! Foto: Mariana Verdonen

Like viktig som workshopene, alumnipresentasjonene og diskusjonsgruppene mener vi det sosiale aspektet også var. Denne helgen fikk vi se Helsinki på en måte jeg kan garantere dere at dere aldri ville sett uten et nettverk rundt seg som vi hadde. Vi fikk omvisning i universitetsområdene som slår det UiB kan tilby en høy gang. Tenk deg å kjøpe en «spis så mye du vil»-middag på Studentsenteret for 20 kroner hver dag (og kostnadsnivået ligger på høyde med det norske!), ha et eget rom som geografistudentene disponerer fritt så mye en vil (og til hva du vil) eller mangfoldige GIS-laber. Alt er jo selvfølgelig ikke overførbart, men vi fant det særs interessant og det ga oss nye perspektiver rundt tilbudet ved UiB. Vær klar for en diskusjon eller to!

Ellers løp (og «jenkaet») vi gjennom gatene mens vi hadde storbyrebusløp og Helsinkibingo gjorde oss ettertrykkelig kjent med byens svar på Skostrædet (bare 3 ganger større) og reinsdyrburger; Poroburger. Lørdagskvelden ble tilbrakt i tidligere nevnte geografirom hvor vi hadde stormiddag med den finsk-svenske festtradisjonen sit-sit. Den kan i korte trekk oppsummeres slik; her skarre synges!

IMG_5430

Etter en lang dag med workshoper og rebusløp passer det seg godt med kveldskos! Foto: Mariana Verdonen

Kort oppsummert vil vi bare si oss fornøyde med en fantastisk helg i Helsinki. Selv om vi alle kommer fra samme region, var det flere kulturforskjeller som vi fant det utrolig spennende å bli kjent med, for ikke å nevne de nye vennskapene vi har dannet!
Dette nettverket kan videre bli brukt både til det faglige såvel som når en tenker seg å reise ut i verden og vil ha litt assistanse! Undertegnede vil på det sterkeste anbefale dere å bli med oss i fremtidige arrangementer, og hvis du i det hele tatt lurer på noe angående EGEA Bergen eller EGEA generelt er det bare å ta kontakt med undertegnede (eller lese de andre postene om EGEA her på bloggen). Det vil også bli holdt informasjonsmøte i starten av neste semester.

Med vennlig hilsen

Lars Petter Klem

Neste arbeid nå er en utveksling vi planlegger til Nederland på tidlig vårparten (vi skal sende mellom 5-8pers). I tillegg ser det ut til at vi kommer til å invitere studenter fra UiO og NTNU i mars til oss i anledning fagkritisk dag.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s