Green screen

De fleste har etter hvert kanskje fått med seg at BIFF- Bergen internasjonale filmfestival arrangeres denne uken? Det du kanskje ikke har fått med deg er at det samtidig arrangeres en parallell klimafestival i regi av BIFF, Bergen kommune og miljøverndepartementet. Rekken av filmer som vises under denne paraplyen har fått det passende tilnavnet Green Screen, og har i år hovedfokus på havets tilstand. Filmene Thin ice og The end of the line inngår her.

Mandag kveld fant jeg, en annen geograf og en vordende oseanograf ut at vi skulle ta turen på gratisvisningen av Thin ice, en film som omhandler klimaforskningens validitet. Filmen starter med å filme datteren til filmskaperen og vi forstår relativt fort hvilken dreining filmen vil ta. Forhåpentligvis forstod man gjerne også dette før man trådte inn i kinosalen..Selv om jeg anser meg selv for å være noe omkring det motsatte av en klimaskeptiker må jeg innrømme at forhåpningen var tilstede med tanke på hva filmen måtte kunne tilføre meg av overbevisninger, da dette tross alt er en film om hvorvidt vi kan stole på klimaforskningen. Overraskelsene var kanskje ikke så mange, men noe lærte filmen meg likevel, og det var interessant å høre tanker og se utførelsen av arbeid fra vitenskapsfolk i Antarktisk, Oxford, Wellington og andre steder! Filmen har også visninger senere denne uken.

I kveld, tirsdag, var det forhåndsvisning på filmen The end of the line. Denne dreier seg om problemstillingen rundt overfiske, og blir omtalt på BIFFs sider som en film helt utenom det vanlig. Dette er filmen som får deg til å gå hjem og ta en ekstra titt på innholdsfortegnelsen til fiskepuddingen du kjøpte til 10 kr. Det er en film med en klar intensjon, nemlig å sette fokus på bærekraftigheten av fiskebestanden, noe den etter min mening klarer godt uten å bli kjedelig ved å ta med flere opsiktsvekkende aspekter om fisk og fiskenæringen. Filmen har flere interessante poeng, som for eksempel at antatt oppgang i fiskebestand egentlig skyldtes Kinas overrapporteringer av fangst, eller at overbeskatningen av torsk på New Foundlands kyst har ført til en betydelig oppgang i hummerbestanden, neste ledd på næringskjeden.  Slik som Thin ice har også denne filmen visning senere i uken, nærmere bestemt på torsdag.

Så løp og kjøp folkens. Dette er bra filmer. Filmene som inngår i Green Screen forøvrig gir alle en mulighet til å oppleve kulturliv og vitenskap i god forening, og programmet antyder at det vil være verdt et kinobesøk denne uken.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s