Hvorfor er den nye WTO-sjefen geografisk relevant?

Nok en gang har vi fått en geografisk tvist på en høy stilling i verdenssamfunnet. Denne gang snakker vi om brasilianske Roberto Azevedo, ny generaldirektør for Verdens handelsorganisasjon (WTO) fra 1.september. Hva er så spesielt med ham?

Roberto_Azevedo

Er det at han har briller?

Jo, i likhet med den nye paven, er Azevedo den første latinamerikaneren som får denne jobben! WTO har bestått siden 1995 – og før det hadde vi GATT-avtalen fra 1947 – og dette er altså første gang en latinamerikaner får jobben. Heller ikke Afrika eller Nord-Amerika har hatt noen i posisjonen, så vi kan jo håpe at de også får sjansen etterhvert.

En oversikt over generaldirektører i WTO og GATT viser at Europa er sterkt overrepresentert, med 6 av 9 tidligere generaldirektører. Jeg kan ikke postulere hvorfor det er slik, men en spennende geografisk (ikke-)spredning er det likevel. 

Det som er interessant med Azevedo er at han var vekstøkonomienes foretrukne kandidat, i motsetning til sin sterkeste motkandidat, meksikanske Herminio Blanco, som var foretrukket av de rikere landene. Han har tidligere blant annet sittet flere år som Brasils ambassadør i WTO og FN og jobbet i Brasils utenriksdepartement med konfliktmegling. Spennende fyr!

Det blir absolutt gøy å følge med på utviklingen i WTO de neste tre-fire årene av Azevedos periode og se om han faktisk har en agenda som er mer fordelaktig for de utviklende økonomiene – eller ikke.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s