Forskning på klimaendringer og matsikkerhet i Himalaya.

Av Professor Tor Halfdan Aase

– Har du hørt hviskede setninger bak lukkede dører om «Himalaya… Nepal og India..», «matsikkerhet», «klimaendring» og «katastrofe!» og ikke skjønt hva det handler om? Eller har du tatt geo131, men ikke helt forstått hvorfor alle snakker om Himalaya hele tiden? Her forteller Tor Aase, ansatt ved UiB og Cicero senter for klimaforskning, om forskningsprosjektet som flere ansatte ved Institutt for geografi er med på i Himalaya:

_________________________________________________________________________

Forskning på klimaendringer og matsikkerhet i Himalaya.
Av Professor Tor Halfdan Aase

Når klimamodeller blir koblet sammen med det vi vet om produksjonsbetingelser i landbruket, ser framtiden ganske dyster ut for matsikkerheten i deler av verdens fjellområder. I Himalaya-regionen spås det at produktiviteten i landbruket kommer til å gå kraftig ned på grunn av klimaendringer hvis lokale bønder fortsetter å produsere på samme måte som nå.

For å forhindre en gigantisk framtidig sultkatastrofe som kan berøre 120 millioner mennesker, er store forskningsprosjekt satt i gang både lokalt og internasjonalt med det formålet å se på bøndenes muligheter for å opprettholde, og helst øke, matproduksjonen under endrede klimatiske forhold. Forskningen har et vidt siktemål og fokuserer på flere sider som har betydning for matproduksjonen. Migrasjon fører til at landbruket blir stadig mer dominert av kvinner; lovgivning resulterer i at arealer som kunne blitt brukt til matproduksjon blir liggende brakk; og internasjonalt press for å bevare skogen kolliderer med lokalbefolkningens bruk av skogressurser, for å nevne noen tema.

FiskPrem
Utrolig nok er oppdrett av fisk en vekstnæring i Himalaya. Kan det være en bærekraftig tilpasning til klimaendringer?

Ved Institutt for geografi (Ifg) er vi fem personer i den faste staben som driver forskning på ymse sider ved produksjon og fordeling av mat som kan bli påvirket av klimaendringer i Himalaya. Forskningen drives i samarbeid med Tribhuvan University i Kathmandu, Kumaon University i India, og Cicero (klimaforskningsinstitutt i Oslo). For oss på Ifg er engasjementet i Himalaya todelt: For det første vi vi selvsagt bidra med resultater som både er nyttige for policy-utforming i de landene det gjelder og som holder et kvalitetsnivå som tillater internasjonal publisering. Men siden vi er et universitet og ikke et forskningsinstitutt, er hensikten for det andre å invitere studenter med i forskningsarbeidet og integrere forskningsresultatene fortløpende i undervisningen.

bil
Det kan ofte være både spennende og strevsomt å komme seg i felten i Himalaya.

På masternivå har vi for tiden 5 studenter som arbeider med problemstillinger knyttet til tema: tre fokuserer på migrasjon som tilpasningsstrategi, én ser på kjønn og dyrking av ‘cash crops’, og én er opptatt av effekter på skogen av landbruk og klimaendring. De utfører feltarbeid i Himalaya av ca to måneders varighet og skriver masteroppgaver basert på egne data. Vi har også 6 PhD studenter og 3 Post-Doc knyttet til Himalaya-forskningen.

NinaInt
PhD student Nina Holmelin intervjuer bønder i et tehus i Nepal.

På bachelornivå har vi for tiden ingen tilbud i regionen. Vi har søkt om midler til å utvikle og arrangere årlige feltkurs i Himalaya (to uker) sammen med våre lokale partner-universitet der vi akter å invitere BA studenter fra Bergen til å delta sammen med nepalske og indiske studenter. I mai får vi vite om søknaden blir innvilget; i mellomtida krysser vi fingre og tær.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s