Studentparlament- og universitetsstyrevalg 2013

makt

Fortviler du over at du ikke vet hva du skal stemme på i alle valgene som skjer denne uka?
Her er linker til hvor du kan lese om universitetsstyret, og en ti minutters oppramsing av nesten alle standpunktene til alle de 6 listene som stiller til SP-valget. Dette er den korteste grundige gjennomgangen du får!

(PS: ønsker du å lese mer i dybden, sjekk valgbloggen: http://studentvalg.b.uib.no/!)

Universitetsstyret
Så, universitetsstyret. Det er det høyeste avgjørende organet ved UiB og består av to studenter og 8 andre ansatte. Det velges to studentrepresentanter, én av hvert kjønn, til dette styret. De skal sørge for å fremme studentenes synspunkter i viktige saker. For å lese om de 6 kandidatene og faktisk stemme, sjekk denne linken: http://studentvalg.b.uib.no/universitetsstyret/ .

Studentparlamentet
Studentparlamentet (SP) er studentenes høyeste demokratiske organ. Alle studentutvalg og fagutvalg ligger under studentparlamentet, og de tar saker som engasjerer oss videre til både universitetet og andre nasjonale instanser (som Norsk Studentorganisasjon).
Du kan stemme her: http://studentvalg.b.uib.no/studentparlamentet/

Det er 6 lister som stiller. Her er verdens kjappeste gjennomgang av overskriftene i deres valgprogram. Ingen politiske kommentarer (selv om jeg har mange!), kun oppramsing av standpunktene.

Blå liste
Blå liste sier selv at de er en borgerlig studentpolitisk liste som representerer det liberalkonservative grunnsyn. De ønsker at alle som underviser på universitetet skal ha krav om å ta kurs i pedagogikk før de begynner å undervise, opprettelse av flere engelskspråklige emner, mindre styring av andelen nynorske publikasjoner fra UiB, fjerning av kjønnskvotering i alle verv og av kjønnspoeng fra Samordna opptak. De ønsker også flere utvekslingsavtaler, innføring av skolepenger for internasjonale studenter, mer teknologi i undervisningen og innføring av praksisemner som del av alle grader ved UiB.
Les mer her: http://www.facebook.com/blaaliste/notes#!/notes/bl%C3%A5-liste-uib/programmet-for-2012-er-klart/10150707451592259

HF-listen
HF-listen består av studenter med bred erfaring innen studentpolitikk og frivillig studentarbeid. HF-listen ønsker å styrke posisjonen til fagutvalg og studentutvalg, gjøre det mer oversiktlig for disse hvor de kan søke støtte fra, at alle fakulteter skal ha studentlokaler (slik som Ad Fontes), studiestøtte i 11 måneder, strukturer som skal forsikre at valgte representanter i SP, velferdstinget og NSO faktisk møter opp, mer rettferdig representasjon av alle faktulteter i SP, bedre studiemiljø på lesesalene, endring i treningsavgiften for SiB (du betaler etter hvor mye universitetet/høyskolen din bidrar med treningslokaler), økt sikkerhet, studiekvalitet og bedre studentforsikringer, og gjennomgang av hvordan universitetet bruker semesteravgiften. Pluss noen småting til.
Les mer her: https://www.facebook.com/HFlistenUIB?fref=ts#!/HFlistenUIB/info

Liberal liste
Liberal liste hevder et liberalt menneskesyn, med valgfrihet i utdanningen som en viktig kjerneverdi. Deres program går ut på at vi studenter får større medvirkning og påvirkning på utdanningen vår, fagfellevurdering for forelesere, teknologisk utvikling og opprensking, varierte vurderingsformer til eksamen, 10 måneders studieår på alle fakulteter, oppussing av lesesaler, bedre sikkerhet på Høyden, gjøre det enklere for oss studenter å melde fra om mangler på UiB, øke dekningsgrad av studentboliger, heve inntektsgrensen for studenter, høyere stipendandel av studielånet og bedre velferdstilbud. De ønsker miljøtiltak som reduserte klimagassutslipp, miljøstasjoner, miljøsertifisering og klimaforskning, i tillegg til styrking av utvekslingstilbudet, og de er mot innføring av skolepenger for internasjonale studenter.
https://www.facebook.com/LiberalListeUiB?fref=ts

Psykologiske studentutvalgs liste
PSU vil jobbe for bedre ivaretagelse av og informasjon om studenters rettigheter, at ferdig plan over obligatoriske forelesninger skal foreligge ved semesterstart, offentliggjøring og oppfølging av emneevalueringer, tilbud om pedagogikkurs til forelesere, prøveforelesninger ved ansettelse av vitenskapelig ansatte, bedre faglige tilbakemeldinger på obligatoriske aktiviteter, flere lesesalsplasser og grupperom og bedre miljø på lesesaler. De ønsker også studentlokaler og kantinetilbud ved alle fakulteter, styrke studentøkonomien, synliggjøring av Studentparlamentet, rettferdig representasjon i SP og litt forbedringer av dette.
http://studentvalg.b.uib.no/studentparlamentet/listene/psykologisk-studentutvalgs-liste/

Radikale studenter
Radikale studenter vil «ha slutt på broiler-hegemoniet i Arbeidsutvalget» og dyrke frivillig foran betalt studentkultur. Programmet ser slik ut: jobbe for å utvide bachelorgraden til 4 år, mer tverrfaglighet og dannelsesemner, mer veiledning til studenter, mer Open Access for publikasjoner, mer bruk av ulike vurderingsformer til eksamen, fjerne økonomisk støtte til universitetet for at studenter består eksamen, semesterlengden må stå i forhold til universitets-og høyskoleloven, prioritere flere lesesalplasser og bedre miljø der før bedre treningstilbud, sikkerhet på Høyden, pensjonspoeng for studieprogresjon, 50% studentrabatt på kollektivtransport, høyere studiestøtte og 75% stipendandel. Ellers ønsker de miljøstasjoner, Enøk-løsninger, bedre utvekslingsavtaler, jobbe for å styrke retten til akademisk frihet i andre land, kjønnskvotering i akademia, omfordeling av semesteravgiften, studentrabatter på kulturarrangement og litt til.
https://www.facebook.com/pages/Radikale-Studentar/345164122187191?fref=ts#!/notes/radikale-studentar/plattform-for-radikale-studentar/361202193916717

Sosialdemokratisk liste
Sosialdemokratisk liste er basert på den sosialdemokratiske ideologien. De vil jobbe for mer personlig veiledning, 30% dekningsgrad på studentboliger (og flere nasjonalt), at studiestøtten økes, utbetales over 11 måneder og stipendandel økes. De er åpne for å øke semesteravgiften, ønsker en gjennomgang av bruken og ønsker lik lønn for alle betalt av den. De vil jobbe for refusjon av tannlegeutgifter, raskere tilgang til studentpsykolog og offentlig betaling av dette. Gode studentkantiner, barnehageplasser til studenters barn, godt treningstilbud – sentrene i sentrum kun for studenter, lav treningsavgift, eksternt finansiering av Karrieresenteret, godt tilbud på Studia (bla. Brukbokordning), billigere kollektivtilbud, studentrabatter på kulturtilbud, bedre sikkerhet på Høyden, styrke undervisning generelt og faglig relevans i Ex.Phil., gratis høyere utdanning, styrking av teknologi og forskning, flere lesesalplasser, likestilling og bedre miljøtiltak, synliggjøring av studentpolitikk, bedre tilbud til internasjonale studenter.
Programmet er for langt å dekke her, se mer utfyllende her:https://www.facebook.com/notes/sosialdemokratisk-liste-uib/arbeidsprogram-2013-2014/355625324547529

Håper du har en idé om hva du skal stemme på nå! Det viktigste er å stemme, og hvis du ikke bryr deg er det bedre å stemme blankt enn å ikke stemme i det hele tatt.

Reklamer

3 thoughts on “Studentparlament- og universitetsstyrevalg 2013

  1. Da ble det Sos.Dem som fikk flest representanter inn i stud.parl, Hanne Fuglesang og Mathias Bratz-Queseth tok universitetsstyreplassene og Dag Rune Olsen er vår nye rektor fom. 1. august!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s