Hvorfor geografer burde bry seg om pavevalget

For de av dere som er interessert i det: På onsdag fikk vi ny pave. Det burde interessere dere geografer der ute.

ImageEt pavevalg i seg selv er ikke så banebrytende, det skjer jo med jevne mellomrom. Det som derimot er banebrytende er at det er første gang paven kommer fra det amerikanske kontinentet

Ja, du hørte riktig. I følge kirkehistorien var apostelen Peter den første paven, noe som vil si at på 2000 år med kirkehistorie har det ikke vært en eneste amerikaner på pavestolen. Man kan spørre seg hvorfor – kanskje har det noe med utbredelsen av katolisismen å gjøre? Kanskje har det noe med den generelle maktbalansen i verden å gjøre? Nord-Amerika har jo stor innflytelse på europeisk hverdagsliv gjennom politikk og kultur, men Sør-Amerika, der den nye paven kommer fra, er i allmennheten er et relativt oversett kontinent.

Vi i Geografistudenten har strengt tatt ikke svaret på hverken hvorfor paven aldri har kommet fra Amerika eller hvorfor Sør-Amerika er så oversett, for det må man nesten søke til kunnskap om religion, makt, ressursfordeling, økonomi, lands styresett og kolonialisme. Men at det er et interessant fenomen – det er ikke til å stikke under en stol.

(Og for alle som er litt mer opptatt av Sør-Amerika enn pavevalg, her er en godbit av et brev fra Kjartan Fløgstad til Kristin Halvorsen, den gang hun var kunnskapsminister. Han mente at Sør-Amerika er så forbigått i allmennheten at det egentlig var like greit å stryke det fra kartet:  http://pluss.vg.no/2012/01/27/710/1tzDc3ks )

Reklamer

One thought on “Hvorfor geografer burde bry seg om pavevalget

  1. Tilbaketråkk: Hvorfor er den nye WTO-sjefen geografisk relevant? | Geografistudenten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s