Influensa

Akkurat nå er vi flere på Institutt for Geografi som ligger hjemme med influensa, noe som ikke er spesielt gøy. Det er enda mindre gøy når du vet at du går glipp av seminarer, lunsjer, møter, fester og sosialt samvær. Skikkelig kjipt.

Men frykt ikke! Mine symptomer begynner å lette, hodet er nesten tilbake på plass og kroppssmertene gjør meg ikke lengre til krøpling. Det betyr at jeg er tilbake foran dataskjermen, og klar for å underholde alle andre som ligger hjemme og snufser!

I dag har jeg nemlig googla influensa. Og jeg ble skikkelig entusiastisk da jeg oppdaga de nye teknologiene som har blitt utviklet for å overvåke influensaepidemier! Tidligere baserte man seg på data fra leger og nasjonale helseinstitusjoner og lagde kart som, innen de ble gitt ut, var fullstendig irrelevante for alle som ønsket å sjekke risikoen der de bor i øyeblikket. Nå er det en mengde nye teknologier som kan gi deg oppdatert, minutt-for-minutt-informasjon om influensarisikoen der du bor, basert på internettsøk og sosiale medier.

Googles FluTracker

Google Flu Tracker mars 2013

FluTracker lager statistikk basert på influensarelaterte søkeord ved å bruke sammenhengen mellom influensautbrudd og internettsøk på influensa. Hit kan du gå for å se oppdateringer og trender på når alle andre i Norge er syke (http://www.google.org/flutrends/no/#NO) og når hele verden er syke (http://www.google.org/flutrends/). Du kan også laste ned dataen og utforske den i google maps. Spennende!

HealthMap

Health map 06.03.13

HealthMap ble utviklet på initiativ av Boston Children’s Hospital i USA i 2006 og er nå er verdensomspennende kart basert på sykdomsdata fra ulike organisasjoner. Se kartet her: http://healthmap.org/en/

De kartlegger ikke bare influensa, også andre sykdommer. Så hvis du lurer på om influensaen din egentlig er denguefeber eller malaria, kan jeg trøste deg med at det ikke er registrert noen utbrudd av dette i Norge i år (i alle fall ikke i følge Health Map)!

TwitterHealth

TwitterHealth mars 2013

TwitterHealth kartlegger og forutsir influensautbrudd (med opp til 8 dager!) gjennom å filtrere tweets som nevner sykdom. Den er utviklet av Adam Sadilek ved University of Rochester, USA, og kartlegger influensautbrudd i New York. Se her for dagens data: http://fount.in/heatmap/2012-04-10, og her for en fin animasjon med musikk: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3S2rq2SKTSw#. Dette er en skikkelig kul app, og det er ganske banebrytende å kartlegge influensa gjennom sosiale medier!

Så, hvis du lurte på hva du egentlig skulle med GIS’en – kanskje kartlegging av sykdomsepidemier er svaret? Det er i alle fall mye spennende som skjer på den fronten, og du vil nok aldri være uten jobb. For influensaen, den gir seg aldri. Ha en snufsende fin dag videre!

Kilder:
Google FluTracker: http://www.google.org/flutrends/about/how.html (06.03.13)

Health Map: http://healthmap.org/about/ (06.03.l3)
National Geographic: http://news.nationalgeographic.com/news/2013/01/130110-google-twitter-track-flu-cases-health-science/ (06.03.13)
TwitterHealth: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2181129/Social-sickness-How-Twitter-tell-days-advance-going-ill.html#comments (06.03.13)
Adam Sadilek: http://www.cs.rochester.edu/~sadilek/research/ (06.03.13)  

Reklamer

One thought on “Influensa

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s