Martin Miles om orkanen Sandy

Bilde fra Tuckerton, New Jersey, etter Sandys herjinger (Kilde: CNBC)

 

I anledning orkanen Sandy har vi fått Martin Miles, foreleser i klima og miljø ved insitutt for geografi, til å skrive en liten sak for oss.

 Orkanen “Sandy” – naturgeografi treffer samfunnsgeografi

Det er klart at naturkatastrofer, ekstremvær og enkelte værhendelser har stor betydning for samfunn, særlig når de treffer områder med stor befolking som storbyen New York. Orkanen “Sandy” var ikke så kraftig, men den var desto mer omfattende – den betraktes som det største atlantiske stormsystemet noen gang observert. Men omfanget av orkanen var større enn selve styrken og størrelsen; hovedproblemet var sammenfallet mellom stormens svært lave lufttrykk, store vindstyrke, springflo-vannstand og store nedbørsmengder – alt innenfor en lavliggende kystsone komplett med brede elvemunninger.

 Orkanen Sandy viser hvordan en tilsynelatende beskjeden havnivåstigning globalt kan øke problematikken lokalt. Et relevant spørsmål i denne sammenhengen er om et varmere klimasystem, inkludert varmere havtemperaturer i områdene for orkandannelse (ca. +27 ̊ C) i Tropene, gir flere orkaner.  Det finnes hittil ikke empiriske bevis for flere orkaner, men alternativt kan det gi sterkere orkaner og dermed flere av de aller meste ekstreme.

Sandy-hendelsen viser i tillegg hvordan ressurser for naturfaglig forskning, analyser og verktøy som værsatellitter og numeriske modeller, kan spille sammen med samfunnsfaglige aspekter som risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse), infrastruktur, planlegging og beredskap. ”Bare” en milliondel av befolkningen i de utsatte områdene i nordøst-USA mistet livet, mens Sandy krevde en større andel liv i det karibiske hav.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s